Home » Altgutenberg

Altgutenberg

ZAČARANA GOSPODIČNA NA RUŠEVINAH ALTGUTENBERG

Na Hudem gradu sta nekoč v velikem razkošju živela graščak Jurij in graščakinja Neža. Imela sta hčerko edinko… Danes tam najdemo ruševine gradu, uboga začarana hči pa trpi nekje v skriti kleti.
  Ruševine gradu si lahko ogledate sami. Lahko pa si popestrite dan z vodenim ogledom, ki odstre mnoge podrobnosti o dogajanju na enem najstarejših gradov v širni okolici, o nekdanjih znamenitem rodu Lambergov, težavami s Turki in koncu gradu po hudem potresu.

Podrobnosti ogleda
Avto pustimo na odcepu z asfaltne ceste (46.361992, 14.285088). Spomnimo se Volkuna, s katerim je Ovčar Marko prav tu bil boj z volkovi. Spotoma pokukamo v bližnji čebelnjak, če je skrbnik pri negovanju marljivih čebelic. Malo naprej je kapelica svetega Jurija, zavetnika vitezov. Tu se pot postavi »pokonci« a v manj kot 10 minutah smo že ob grajskem zidu. Kdo in zakaj je gradil ta grad, kako so živeli, se hranili in zabavali v srednjem veku, zakaj so pot speljali vijugasto, kaj so prinesli Lambergi v kraje pod Dobrčo?
  Otroci uživajo ob poslušanju pripovedke o začarani gospodični, pa tudi malih spominkov se razveselijo. Odraslim pa so zanimivi pestri starinski izrazi v  pesnitvi o Hudem gradu.
  Samo to? Ne, po končanem vodenju se boste lahko zadržali v prijetnem zelenem ambientu. Lahko pa se boste podali naprej do planšarije Bistriška planina (45 min), kjer vam bodo postregli s pijačo, v pašni sezoni pa še s krepkim »masunekom«, žganci in mlečnimi jedmi. Povratek do parkirišča pa bo po grabnu Blajšnice z mnogimi vodnimi zajetji in pestro vegetacijo.

Informacije in naročilo vodnika:
Bojan, 041767288 
info@soncebalkonce.si

Trajanje ogleda: 1,5 ure

Izhodišče: Ob cesti proti svetemu Juriju (46.361992, 14.285088).

Jezik: slovenski, angleški.

Vodnik Bojan
Lokalni vodnik za tematske poti Tržiča
Član Kulturno umetniškega društva Ampus
Ponudnik turističnih nastanitev – Sonce balkonce